Marmura pentru Casa si Gradina ta

Marmura pentru constructii
Marmura pentru construcții este o piatră care este compusă din calcit, dolomită sau serpentină, care este capabilă să facă o polizare. În general, în construcții, termenul “marmură” este folosit pentru orice rocă calcică cristalină (și unele roci necalcitice) fiind utilă ca piatră de construcție. De exemplu, marmura din Tennessee este într-adevăr o cenușă granulară densă, fosilă, de culoare roșie, până la maroniu, calcar de Ordovician, pe care geologii îl numesc Formația Holston.
Ashgabat, capitala Turkmenistanului, a fost înregistrată în Cartea Recordurilor in 2013 ca având cea mai mare concentrație de clădiri din marmură albă din lume.

Marmura din Romania si Firme care prelucreaza Marmura
La noi in Tara avem un zacamant important de marmura la Rusca Montana, Caras Severin. Marmura ce se extrage din cariera de marmura de la Rusca se mai numeste si Marmura de Ruschita, fiind marmura care sa folosit la constrctia si amenajarea interioara si exterioara a Casei Poporului din Bucuresti. Majoritatea firmelor care taie si sculpteaza marmura de ruschita se afla in Simeria, Judetul Hunedoara, localitate cu renume in domeniul marmurei. In Simeria se gaseste atat cea mai mare fabrica de prelucrare a marmurei: Marmosim cat si alte firme mai mici care se ocupa in general cu fabricarea monumentelor funerare, Amenajarea interioara a caselor particulare, placarea gradinilor cu marmura, fabricarea crucilor din marmura si placarea mormintelor cu marmura si granit.

Cea mai folosita marmura atat pentru casa si gradin cat si pentru realizarea monumentelor funerare este marmura alba
Marmura albă pura este rezultatul metamorfismului unui protolit foarte pur (silicat-sărac) de calcar sau dolomită. Vârfurile și venaturile caracteristice ale multor soiuri de marmură colorate se datorează, de obicei, diferitelor impurități minerale, cum ar fi argilele, nămolul, nisipul, oxizii de fier sau ceară, care au fost prezenti inițial ca granule sau straturi în calcar. Culoarea verde este adesea cauzată de serpentina care rezultă din calcarul bogat în magneziu sau dolostona cu impurități de silice. Aceste impurități diferite au fost mobilizate și recristalizate prin presiunea și căldura intensă a metamorfismului.